Menu Sluiten
 

SIX @ Work: Wispeltuin, Brugge

Onze afdeling Dak & Gevel werkt mee aan de restauratie van de historische kapellen in de tuin van Redemptoristinnenklooster. Een site met heel wat geschiedenis en verval. Op de daken werd een noordboom met ingevlochten lood aangebracht. De goten en de kilgoot zijn in zink met loden solins.
Bij de grootste kapel is zowel het dak als de wanden in zink. De binnenkant wordt achteraf geschilderd in de oorspronkelijke kleur (waar er intussen 3 andere lagen oplagen).

Tot aan de Franse Revolutie werd een niet onaanzienlijk deel van de open ruimten in de Brugse binnenstad ingenomen door kloostertuinen. Die bevatte naast een grote moestuin vaak een boomgaard of meerdere siertuinen, vaak in strakke of formele vormgeving. 

 

DSC_6910

Volgens een studie van V. Braeckman had het noordelijke deel van de tuin voornamelijk een meditatieve en recreatieve functie, door de aanwezigheid van drie zeldzame en karakteristieke kapelletjes uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk zijn ze gebouwd op verschillende tijdstippen met de erfenissen van de kloosterlingen die bij testament een kapel hadden gevraagd.

Het zijn als het ware religieuze interpretaties van de meer wereldlijke lusthuisjes en folies die in de 18de eeuw de landschapstuinen sieren. Het (naar verluidt) oudste kapelletje, toegewijd aan het H. Hart en gebouwd in 1890, staat op het einde van de secundaire lengte-as die benadrukt wordt door vier grote, geknotte linden. Het kapelletje zelf is opgevat als prieeltje en toegankelijk via een ijzeren trappenbordes. Een bakstenen kapelletje van H. Alfonsus staat midden in de tuin, als eindpunt van de centrale zichtas van het kloosterpand. In de noordelijke hoek van de tuin, tegenaan de tuinmuren, staat de neogotische kapel van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand.  

bron: onroerenderfgoed.be

Voor & tijdens

Bijna afgewerkt